Hypotheek voor ondernemers

Veelgestelde vragen

Waarin verschillen jullie van andere hypotheekaanbieders of -adviseurs?

Veel adviseurs of geldverstrekkers hebben niet zo veel kennis van zaken als het om het beoordelen van ondernemersinkomens gaat. Zij sturen u dan eerst naar een partij die een inkomensbeoordeling maakt. Dat betekent dat u al geld kwijt bent, maar nog niet eens weet of u wel in aanmerking komt voor een hypotheek. Wij stellen binnen 2 dagen uw toetsinkomen vast en kunnen u dan meteen vertellen of u wel of geen hypotheek kunt krijgen. Dit is volledig gratis.

Voorts weten wij als geen ander hoe banken denken en bij welke banken u de meeste kans maakt op de hypotheek die u wenst op basis van uw specifieke situatie.

Ten slotte zijn onze experts in staat een bedrijfsanalyse te maken, die nauw aansluit bij de informatiewensen die de diverse banken hebben. Daarom is ons slagingspercentage zo hoog: meer dan 90% van de aanvragen die wij doen, leiden tot een hypotheek voor onze klanten.

Is de gratis inventarisatie echt gratis?

Ja, helemaal gratis. Als u direct naar een geldverstrekker gaat, laat deze in de meeste gevallen eerst een inkomensbeoordeling opstellen. U maakt dan al kosten zonder dat u een idee heeft of een hypotheek wel haalbaar is. Wij vinden dat u geen kosten hoeft te maken als u wilt weten of een hypotheek in uw situatie haalbaar is. Als het haalbaar is, dan sluiten we met elkaar een overeenkomst als u dat wilt. Is een hypotheek volgens ons niet haalbaar, dan vertellen we u waarom dat zo is. Voor dat onderbouwde advies berekenen we geen kosten.

Kunnen alleen ondernemers bij jullie een hypotheek afsluiten?

Ja, alleen ondernemers, zzp-ers, freelancers, DGA's en zelfstandigen als musici, artiesten en acteurs. Deze doelgroep heeft vaak problemen om een passende hypotheek te krijgen. Het zijn vaak complexe berekeningen om een reëel toetsinkomen voor deze doelgroep te verkrijgen. Banken hebben soms niet die expertise of tijd om die berekeningen te maken. Onze specialisten zijn hierin juist uitermate goed getraind. Eerlijk gezegd lukt het ons in 99% van de gevallen wel.

Kunnen jullie wel voor mijn privéwoning bemiddelen voor een hypotheek?

Jazeker. Als u ondernemer, zelfstandige of ZZP-er bent en een privéwoning wilt kopen bent u bij ons aan het goede adres.

Ik snap iets niet: bij alle banken moet ik minimaal 3 jaarrekeningen laten zien. Waarom bij jullie niet?

Wij beoordelen uw specifieke situatie op een andere manier. Natuurlijk kijken wij wel naar uw cijfers, maar we nemen daarbij ook uw ondernemerschap mee, we kijken naar de branche waarin u werkzaam bent en naar de slagingskansen voor uw onderneming. Wij betrekken dus veel meer facetten bij een beoordeling dan een reguliere bank dat doet. Op basis daarvan maken we een bedrijfsanalyse. Omdat we al vele jaren op deze manier werken en een goede naam hebben bij banken en andere hypotheekverstrekkers vertrouwen zij op ons rapport. Op basis daarvan besluiten ze in vrijwel alle gevallen toch een hypotheek te verstrekken, ook als u niet 3 jaarrekeningen kunt laten zien.

Meer dan 90% slaagt voor een hypotheekaanvraag. Hoe kunnen jullie dat waarmaken?

In het gratis adviesgesprek vragen we heel specifiek naar uw situatie. Vanuit onze ervaring weten we snel of het zin heeft een bedrijfsanalyse te maken voor u. In de meeste gevallen zien we goede mogelijkheden daarvoor. Deze analyse is zo waardevol voor hypotheekverstrekkers en wij staan zo betrouwbaar bekend dat vrijwel al onze aanvragen gehonoreerd worden.

Kan ik niet beter zelf naar een geldverstrekker gaan?

Natuurlijk kunt u dat doen. Maar vaak maakt u dan al kosten terwijl u nog niet eens weet of een hypotheek in uw situatie wel mogelijk is. Een nadeel is bovendien dat banken uw aanvraag doorgaans uitsluitend gaan baseren op uw jaarcijfers en aangiften Inkomstenbelasting van de laatste 3 jaren. In de praktijk betekent dat vaak geen hypotheek of een lager bedrag dan u wenst. Wij baseren onze bedrijfsanalyse op veel meer aspecten van u en uw onderneming. Hieruit vloeit vrijwel altijd een hoger toetsinkomen voort en in vrijwel elk geval een hypotheek.

Wat is een toetsinkomen?

Het toetsinkomen is uw inkomen waarmee hypotheekverstrekkers de hoogte van uw maximale hypotheek bepalen.

Kan ik zelf mijn toetsinkomen berekenen?

U kunt deze berekenen door het gemiddelde resultaat over de afgelopen 3 jaren te berekenen. Voor DGA'ers geldt het gemiddelde DGA salaris over de afgelopen 3 jaar. Echter, daarnaast hanteren banken ook nog extra regels. Soms gaan zij uit van maar 90% van het gemiddelde inkomen of willen ze niet meer dan 90% van de waarde van de woning verstrekken. Daarnaast gelden nog aanvullende criteria, zoals een minimale liquiditeits- en solvabiliteitspositie. Banken en andere hypotheekverstrekkers maken altijd zelf die berekening, of gebruiken de berekening van tussenpersonen, zoals het Hypotheekcentrum voor Ondernemers, om het toetsinkomen vast te stellen.

Kunnen jullie altijd zorgen voor een scherp rentetarief?

Wij kijken altijd naar de beste voorwaarden voor uw hypotheek. Of u nu via ons een hypotheek afsluit of direct via de bank, qua voorwaarden maakt dat geen verschil. Wij werken in principe met alle mogelijke banken samen en binnen dat pakket zoeken we de bank die de beste hypotheek voor u biedt. Een hypotheek voorondernemers is dus niet duurder dan voor mensen die in loondienst werken.

Is jullie bemiddeling niet veel duurder dan bij een andere bemiddelaar?

Nee. Onze kosten liggen gelijk aan die van de bekende hypotheekadviseurs. Het enige verschil is dat wij bij ondernemers in veel gevallen een bedrijfsanalyse moeten maken omdat zij korter dan 3 jaar ondernemer zijn, of omdat zij een hogere hypotheek wensen dan andere adviseurs of hypotheekaanbieders hebben berekend. De waarde van onze bedrijfsanalyse is natuurlijk bijzonder groot, want deze maakt het veelal mogelijk dat u toch een (hogere) hypotheek kunt krijgen. Wij bekijken vooraf of een bedrijfsanalyse nodig is. Is een bedrijfsanalyse niet nodig, dan hoeft u daar ook niet voor te betalen. Hier vindt u ons tarievenoverzicht.

Onze adviseurs 

Herman.png
Herman van Houten
Algemeen directeur
ellen.png
Ellen Brentjens
Hypotheek specialist
angela.png
Angela Knaken-Hogerhorst
Hypotheek specialist

ZZP-ers en hypotheek

ZZP-ers aan het woord

Lees het verhaal van ZZP-ers Samira en Robin. Lees meer...

ZZP en hypotheek: bekijk de film

Hypotheek aan ZZP-ers

Bekijk het filmpje van RTL over hypotheek aan ZZP-ers. Bekijk...

Korter dan 3 jaar zelfstandig en toch een hypotheek

Korter dan 3 jaar zelfstandig:

Kan ik een hypotheek krijgen? In bepaalde gevallen is dat zeker mogelijk.. Lees meer...